TOZO-aanvragen eenvoudig indienen en efficiënt verwerken

Slimme oplossing voor de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers


Met de invoering van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (TOZO) komt er plotseling veel werk op gemeenten af. Naar verwachting zullen er de komende periode honderdduizenden aanvragen worden ingediend, die allemaal door gemeenten moeten worden verwerkt en afgehandeld. Om dit werk te vereenvoudigen, heeft Decos in samenwerking met de gemeente Nijmegen de TOZO-Assistent ontwikkeld.

Deze slimme tool helpt zelfstandig ondernemers stap-voor-stap met de aanvraag en doet hierbij al een voorselectie, zodat alleen correcte aanvragen bij de gemeenten binnen komen. Deze aanvragen komen bovendien direct in het systeem van de back office, op basis van web intake.

De aanvraag

Het indienen van een aanvraag duurt slechts enkele minuten. De zelfstandig ondernemer logt in met DigiD en krijgt vervolgens een serie vragen. Als uit de gegeven antwoorden blijkt dat iemand niet in aanmerking komt voor een uitkering, wordt dit direct aangeven. Bijvoorbeeld als de ondernemer niet voldoet aan het urencriterium (een gemiddelde besteding van 23,5 uur per week aan de onderneming), nog voldoende inkomsten heeft of al de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt. 

Zodra alle vragen zijn ingevuld, wordt er ondertekend met DigiD en kan er een pdf van de aanvraag worden gedownload. Hierbij krijgt de ondernemer direct te zien op welk bedrag hij, mits zijn aanvraag volledig wordt goedgekeurd, recht heeft. Daarnaast wordt de aanvraag automatisch, inclusief bankafschrift, doorgezet naar de back office van de gemeente.

 

tozo_screenshot6sNaast statische gegevens, wordt er ook gevraagd om een toelichting in tekst

 

In het kort

  • De ZZP'er wordt stap-voor-stap door de aanvraag geleid
  • Verificatie op basis van DigiD
  • Zodra blijkt dat de ondernemer duidelijk geen recht heeft op uitkering, wordt dit direct aangegeven
  • Na het invullen krijgt de aanvrager te zien hoe hoog de uitkering waarschijnlijk is
  • De aanvraag komt direct binnen in het back office-systeem van de gemeente

 

Aan de slag?

De TOZO-Assistent wordt op dit moment al gebruikt door de gemeente Nijmegen, waar zo'n 200 aanvragen per dag binnenkomen. Het systeem is heel eenvoudig en op korte termijn ook bij andere gemeenten te implementeren. Ook bij gemeenten die niet met JOIN werken.

Heb je interesse of vragen over deze oplossing? Plan dan een online afspraak met onze accountmanager Ted of vul onderstaand formulier in.